Wednesday, November 13, 2013

Lecithin Bukan Untuk Kurus Sahaja!!

Lecithin merupakan antara hot stuff produk SHAKLEE. Ramai yang mengambil Lecithin untuk mengawal berat badan. Semua orang ingat fungsi Lecithin hanya untuk pecahkan lemak iaitu supplement yang boleh buat kita kurus gitu...

U all... Jangan salah faham okey.....

Jom kita ketahui lebih lanjut tentang Lecithin ini...


Lecithin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan 'melekat pada lemak'...Dalam kata ringkasnya menyebabkan lemak terapung dalam darah dan seterusnya mencegak lemak dari melekat pada dinding membran...

U all...

Lecithin ni tidak boleh dihasilkan oleh badan akan tetapi ia sangat diperlukan oleh badan kita....Macam yang aku cakap tadi..Jangan salah faham ye..Lecithin bukan saja untuk kurus..Jom kita ketahui khasiat yang selebihnya tentang Lecithin Shaklee ni..

1.  Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab itu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mngesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.

2. Kenapa orang yang nak kurus suka Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak)...Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

3.  Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran kedalam sel-sel badan.. Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, food additives. pesticides etc.. Semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat. Jadi dengan cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yang bijak.

4.   Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.

5.  Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis,fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.

6.   Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.

7.   Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam tranmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (short term memory). Lecithin di percayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

9.  Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi-sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang(sistem penghadaman)

10. Lecithin adalah zat untuk kecantikan...Ianyanya perlu dalam menghasilkan rambut yang sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah aczema.

11.  Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab itu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.

12.  Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan untuk membuat BILE. BILE ini fungsinya mencairkan lemak. Penggemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.

Jadi U all..sesiapa yang ambil Lecithin ini, dia juga dapat khasiat yang lain selain nak kurus. Berbaloi kan...hihi




Hubungi / PM / SMS / Wassap
Jaslina (ID 927734)
017-2490438

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...