Saturday, October 26, 2013

Inginkan Zuriat???

Makcik x : Berdua je Ahmad?? Bila nak bertiga ni?? Lama dah kamu ni berkahwin..
Ahmad : Belum rezeki makcik.


Stress kan U all kalau kita berada di situasi macam di atas. Aku yang belum berkahwin ni kadang-kadang dengar masalah kengkawan pon..Tetap merasa tekanan nya..Ya lah...Dah belum rezeki..Nak buat macam mana kan..Aku selalu cakap dengan kawan-kawan aku...Kalau ada yang tanya..Cakap je...

" Allah belum nak bagi tanggungjawab lagi"

Tapi walau macammana pun, kita tetap kena usaha kan. Mana kita tahu siapa yang bermasalah kan..semuanya kita kena usaha. Rajin-rajin lah buat checkup dengan doktor pakar dan tidak malu menyuarakan masalah dan kehendak kita sendiri.

Di sini aku kongsi kan sedikit maklumat untuk mereka yang sukar untuk mendapatkan zuriat ini. Hanya untuk membantu...

Ketidak suburan itu adalah sekurang-kurangnya setelah setahun mencuba untuk haml dan yang sering mengalami keguguran.

Untuk hamil:-

  1. Wanita itu perlu mengeluarkan telur daripada salah satu ovarinya (ovulasi).
  2. Telur tersebut mesti melalui saluran fallopian menuju ke uterus (rahim).
  3. Sperma lelaki pula perlu bergabung dengan telur dalam perjalanan menuju ke rahim.
  4. Telur yang telah disenyawakan itu perlu melekat dalam rahim.
Masalah yang mengganggu dalam salah satu langkah yang dinyatakan di atas adalah di anggap penyebab ketidak suburan.

Kira-kira 1/3 kes ketidak suburan berkaitan dengan wanita dan 1/3 daripada lelaki dan selebihnya adalah campuran faktor-faktor yang dikenalpasti.

Antara penyebab Ketidaksuburan:-
  1. Masalah ovulasi merupakan penyebab ketidak suburan wanita kerana tiada telur yang akan disenyawakan.
  2. Tanda-tanda wanita yang tidak berovulasi secara normal termasuklah haid tidak tetap atau tidak datang haid.
  3. Saluran falopio terhalang dengan penyakit radang pelvik dan endometriosis.
  4. Masalah dengan rahim seperti fibroid atau cyst.
  5. Selain dari itu, umur,stress, pemakanan seharian yang tidak elok, latihan olahraga, terlebih berat badan atau terlalu kurang berat badan, merokok, alkohol, penyakit kelamin dan masalah kesihatan yang di sebabkan hormon.
Tips-tips dan info untuk U all yang nak hamil:-
  1. Jangan minum ais dan juga makan ubi kayu ketika datang haid keranan angin boleh memudaratkan.
  2. Pengambilan pil kesuburan Clomid berterusan melebihi 6 bulan boleh mengakibatkan masalah bengkak rahim.
  3. Niat dan fokus untuk hamil, think positive, elakkan stress.
  4. Elakan makanan yang tajam seperti nenas, rebung, tapai, ubi kayu, tembikai, air kelapa dan tebu.
  5. Pengambilan supplement/vitamin kesuburan dapat membantu anda yang ingin cepat hamil.



ID 927734
Hubungi / SMS / Wassap / PM
Jaslina
017-2490438


Syukur Atas Rezeki Mu

Alhamdulillah aku still boleh lagi update blog aku yang buruk ini..Huk Huk Huk

Aku bersyukur sangat U all..Dalam ada yang nak mencaras aku..Masih ada rezeki untuk aku...Jika semalam nya dugaan untuk aku...Hari ini aku dapat ganjaran nya..hihi...

Minggu ini aku tak balik kampung..Kenapa??Haaa..Sebabnya aku nak beryoga esok pagi ni..hahaha  Konon nya nak kurus,,,hahaha...

Disebabkan minggu ini aku macam orang bujang..Makan pon makanan bujang..Sedeiii.....huhhu...

Cucur Bawang & Sardin

Teh Tarik

Syukur aku still lagi ada makanan yang nak dimakan...Aku ni pemalas kalau dah duk sorang-sorang ni...Kalau masak memang membazir la U all..Mulut nye satu je nak makan...Bukan pandai bajet pon masak...Nafsu tinggi...Kang masak..Semuanya rasa tak cukup..Pastu membuang..Jangan buat camtu ye..Tak elok..hihi

Thursday, October 24, 2013

Kau dah Kenapa!!!

Aku sangat marah la dengan seorang opis mate aku ni.. 

 Hey!!! Gaji kau dah banyak kot...Siap kene Income Tax lagi..Itu pon kau nak caras aku... 

 Adoi..Tolong lah...

Aku buat kerja aku..Kau buat kerja kau...Aku tahu kau nak increment tinggi...Tapi jangan lah sampai nak jatuh kan orang lain...Apa benefit yang kau dapat... Lain lah kalau level kau sama dengan level aku kot...Adoi.. Ni lah kalau kawan sama-sama mengumpat...

 Ok2...Coolll... 

 Minta maaf la U all..Aku memang upset dengan seorang manusia ni... 

 Jom layan Elmo dengan Toty..hihi


Tuesday, October 22, 2013

Jom Shopping U all

Haaa....Jom shopping U all....
Beriye kan aku ajak U all shopping kannn...hahaha..Ni semua sebab Avenue K dah mula hidup kembali lepas mati..hahha....Amik ko...
Sebelum ni kalau aku lalu je dalam Avenua K memang uhh...Kalau menjerit memang bergema la sebab kosong...Sekarang jangan dengung..suara sendiri pon tak dengar...Hahhaa...

Macam-macam kedai dah bukak untuk tarik perhatian pengunjung..Kalau sebelum ni Avenue K ni sesak sebab orang lalu lalang nak pergi kerja macam aku lah kan...Masuk Avenue K sebab nak pergi office je kan...Sekarang...Uhhh...Mesti sesak sebab orang nak pergi jalan-jalan kat Avenue K...

Kenapa???

Kenapa???







Ada H&M ok U allll...Gila U al...bukan 1 floor je ok...3 floor ok H&M kat Avenue K..Memang orang sesak nak pergi sini je la gamak nya...Hahaha..

Ada apa lagi ye...

Hmmm...


Cotton On

Itu 1st floor je ye... Ada lagi..Tapi semua tak bukak lagi sebab belum abih renovate kan..

Yang banyak dah bukak Ground Floor dengan Lower Ground Floor..
Macam-macam ade U all...Haaa..Sesiapa yang suka makanan Korea or Jepun memang patut lah datang sini..memang ade restoren Korea dan Jepun ok..Tapi sekarang ni belum bukak lagi..Aku tinjau-tinjau je dalam die..memang reka bentuk dalam die memang sebiji m\cam kedai2 dekat negara diorang ni...
















Thursday, October 17, 2013

Sihat ke Subway ni????

OMG U all!!!

Aku dah sampai office ok... Memang buang tebiat... Selalu nya selagi tak cecah 830 am, aku tak sampai lagi... Hahaha...Sampai-sampai je tgk pintu office tak bukak lg... Ayooo... Semua orang pergi event ke apa niii...... Ni lah jadi nya kalau bos outstation... Memang semua naik tocang lah.. Haha... Selalunya bos yang bukak pintu kan... Dah biasa dimanjakan...


Pagi ini pukul 530am aku dah segar biji mata... Padahal aku tidur lewat kot semalam... Gara gara selsema.. Telan ubat baru boleh tidur... Itu dah kira terpaksa lah aku telan tu.. Kalau tidak.. Memang tak lah kan.. Hahaha...


Nilah dia kalo dah niat kan.. Memang mata ni tahu apa nak buat... Aku memang niat dah semalam nak pergi kerja awal pagi ini semata bak beli breakfast kat Subway... Gila kan.. Semata saje... Uhhh... Subway Avenue K ni kalau dah pukul 8am... Jangan harap nak dapat cepat ok... Paling cepat u all beratur nak order, setengah jam ok... Untuk dapat kan breakfast yang sihat ini... Aku sanggup bangun awal dari aku beratur panjang....

Tapi betul ke u all Subway ni salah satu makanan yang sihat dan baik untuk diet????



Betul kot..hahaha...(tanya sendiri jawab sendiri)... So sesiapa nak diet boleh la makan Subway hari hari.. Kalau aku memang tak la... Yang kurus duit dalam tabung sotong ngn rimau aku... Aku tak jugak kurus kurus... Hahaha...

Yang penting u all...amalkan hidup dan amalan yang sihat....

Wednesday, October 16, 2013

Terima Kasih CIMB!!!

Di sini saya sangat berbesar hati mengucapkan jutaan terima kasih CIMB bank kerana memberikan khidmat yang terbaik selama ini...

*
*
*
*
*

Akan tetapi  Huaaaaaaaaaa...Aku cek la akaun sotong aku hari ini..Memang sotong betul lah...Sudah lah tengah bulan ini...Boleh pulak dia main potong-potong dut kitaaa....


PMPC Annual Fee???
Apakah benda alah ini....Ado...Memang tak puas hati aku ini..Gagah aku buka page CIMB kat facebook...Sekarang ini kan hanya dihujung jari...Tak payah nak call call tanya..Klik je...Tak payah nak bertanya..Rupanya dah ramai yang kena...Aku ini baru 1st time ok...Kalau tanya pun buat sakit hati kot..Sebab jawapan dia sama sahaja...Macam auto komen je...huhu

Contoh 1

Contoh 2

Contoh 3

PMPC Annual Fee ni konon nya adalah charge yang dikenakan oleh pihak bank pada semua customer sebabnya pengeluaran tanpa had...Antara kita ni sedar tak sedar je duit kita kena deduct secara senyap-senyap...Entah-entah dah banyak kali  kena dedust..Aku ni je yang tak perasan langsung...Yelah...Baru sekarang pandai tengok dan buat acc sendiri...Hahhaa...Nasib lah labu...
Kebanyakkan dari blog blog yang aku baca...Zaman dulu kene potong RM8...Zaman sekarang ni semua naik...Minyak naik..Diorang pon nak naik...Huhu...RM15 ok...Seminggu duit parking aku nak pergi kerja ok...Huhuhu..

Lepas ni memang aku selalu lah cek tabung sotong aku ni...Entah-entah tabung rimau aku pon same jugak kan...Adoi. Redha jo la.....

Salam Aidil Adha

Assalamualaikum U all...

Haaa..Baik pulak aku hari ini ye...Tetiba pulak kan....Hahaha...Kan kita baru lepas menyambut Hari Raya Aidil Adha...So aku baik lah walau sekejap...Hahaha...

Raya Haji tahun ini tak ada lah semeriah mana pon U all...Kitorang sekeluarga tak balik mana-mana pun..Raya dekat rumah saje...Walaupun begitu...Tetap la gumbira rasa hati...Hihihi..Kali ini complete la isi rumah berbanding raya puasa lepas...Kedua-dua abang aku ada sekali merayakan Hari Raya Haji ini...Kata pun cuti sehari je kan...Tak ada lah masing-masing nak kemana pun..

Walaupun raya kali ini hanya sehari..Juadah raya tetap mantap ok U all...Tak ada la kitorang duk melepak cam hari biasa saje...Raya tetap raya ok..

Kali ini macam biasa ibu buat rendang..yang itu tak boleh tinggal ok...Rendang ibu memang menjadi kesukaan anak-anak buah dia...Siap pos ke Kuching ye untuk adik dan anak buah nye yang duduk kat sane...Hahaha...

Ketupat...Adalah buat sebab Along ada kan...Dia seorang saja yang pandai anyam ketupat diantara kitorang adik beradik ni..hahaha...Tapi ketupat tu lembik macam bubur sebab yang tukang isi beras adalah aku..hahaha...Kedekut kata nya...

Ketupat rendang tu dah biasa sangat kan kalau raya...So ibu buat nasi dagang untuk nampak kelainan raya kali ini...Memang feveret kitorang adik beradik ok...Hahaha...




Complete la sekali dengan acar-acar nya sekali...Meroyan ok nasi dagang tak ada acar timun...

Yang terbaiknya...pukul 12 tengah hari je semua isi rumah terbongkang tidur kekenyangan...hahaha...Tak ada seorang pun yang hidup until 4 petang...Bangun-bangun je semua orang serbu dapur sebab lapar balik kan...hahaha..buruk perangai...

And the best part nye...waktu malam ada mangga pauh cecah kicap...Adoi...meleleh pulak air liur aku ni haaa....Tengok gambar je ni...Memang aku sengaja potong waktu malam sebab ada paksu dan maksu aku..Memang ada lawan lah nak makan masam-masam ni...Lagi2 maksu...kata nya masam-masam..tapi die tak bangun-bangun dari mengadap Mangga tu...hahahaha


Apa-apa pun U all...Aku ngucapkan 

SELAMAT HALI RAYA AIDIL ADHA...



Tuesday, October 1, 2013

Product Promotion - October 2013


Shaklee Collagen Powder...


Ini lah promotion Shaklee untuk bulan Oktober ni...

Beli 6 kotak dapat free 1 kotak

Pakat la kongsi ramai2 7 kotak..Dapat la harga kurang-kurang gitu.

Ni untuk bulan Oktober sahaja ye U all...




Hubungi / SMS / Wassap / PM
Jaslina
017-2490438

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...