Friday, July 5, 2013

Alfafa ini Apa???

Apa la pulak Alfafa ni U all...Aku ni dok la stadi kan siang malam nak explain kat U all ni...Hahaha
Siapa pernah makan Spirulina...Haaaa...Rupa dia lebih kurang. Siapa-siapa yang suka makan spirulina konfem sure U all mesi suka makan alfafa ini.. Lebih lebih lagi alfafa ni banyak sangan khasiat die U all...


Apa Alfafa ini?

Ihhh U all ni..Aku nak explain la ni...

Alfafa ni raja segala tumbuhan dan alfafa ini pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter kebawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.

Paham ke tidak ni murid-murid???..hahaha

Okay U all..Aku nak sambung lagi ni...

Alfafa ni semulajadi okey... Dia jugak antihistamin, diurentik, membantu penghadaman, kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol dan anti tumor dan anti bakteria.

-----------------------------------------------------------------------------------

Banyak vitamin dalam Alfafa ni U all. Setiap vitamin ini ada khasiat/kebaikan/kepentingan dia sendiri.

Vitamin A
- Utk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakan pertumbuhan sel; menggalakan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E
- Melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

Vitamin U
- Menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6
- Membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya

Vitamin K
- Penting bagi pembekuan drah; penting dalan fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.

Vitamin D
- Mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlukan untuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

Hahahahah.  (Sakit perut kite)

Adoi...Aku dah kelakar ni U all..Selama aku bernafas kat bumi Allah ni..La ni aku baru tahu ade Vitamin K D U B6...Tengok. Untungkan kita kenali Shaklee ni U all.. Macam-macam kita boleh tahu.

--------------------------------------------------------------------------------

Sudah-sudah...Kita tengok pula mineral apa yang ada dalam Alfafa ini.

Kalsium 
-  Membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.

Zat besi 
-  diperlukam dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium 
- Perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga utk digests lemak.

Fosforus 
- Diperlukan utk tulang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (Klorida)
- Elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium 
-Mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembakuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

Silikon Magnesium
- Membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan meransang fungsi otak.

--------------------------------------------------------------------------

Istimewa sangat ke alfafa ni U all??

Istimewa tu tidak la kalau U all bukan pengguna Alfafa. Jikalau U all pengguna Alfafa, U all akan rasai keintimewaan die sendiri..

Kalau U all nak tahu... Alfafa adalah Milk Booster yang sekian lama diamalkan di benua Amerika.

Khasiat Alfafa??.. Macam aku cakapkan..Memang banyak U all.. Antara khasiat ya adalah :-

Bengkak, Sakit Sendi, Arthiritis, Ulser, Penyakit Perut, Masalah kolon, Sakit Ulu Hati, Hernia, Sembap air, Tiada selera Makan, Bengkak Buku Lali dan Kaki, Sinus, Alahan, Hayfever, Gout, Bau Badan, Kaki Busuk, Nafas Berbau, Serta detoksifikasi.




Perhatian!!!
TIDAK SEMUA ALFAFA ADALAH SAMA, Alfafa yang didapati di supermarket adalah alfafa sprout (biji cambah). Alfafa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau. Alfafa Shaklee di perbuat dari daun alfafa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA - di tanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.



Hubungi / SMS / Wassap / PM
Jaslina (ID 927734)
017-2490438




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...