Thursday, December 26, 2013

Satay Satay 1Utama

Alahai u all..cam mana la aku bole lupe nk buat review pasal resto Satay-Satay kat 1 utama ni..huhu


Aduh..punya la aku simpan entry ni...sampai aku lupa da nama2 makanan  kt sini... ala... U all tgk gambar je la..yang pengting memang bst wa cakap lu...hahahaha...


yang atas ni kalo tak slah aku Nasi Borjari. Actually Nas Borjari ni makan dengan nasi beriyani. Tapi bff aku ni minta tukar dengan nasi putih. Yang bulat-bulat tu bukan tomato ye. Tapi yang tu sotong ye U all..Serius sedap...


Yang ni Sambal Udang..Aku tengok sekarang ni pon dah terliur. Nampak menarik kan sambal tu..Bukan gambar nak menuipu ye U all..memang sedap giler sambal udang die ni..


Tonyam campur.. So So je la bagi aku...Tak menepati citarasa dan selera aku..hahaha..Tapi kat U all aku tak tahu lah kan.. Sebab selera masing-masing kan...hihi


Last sekali Sup Tulang... bau ni la yang memanggil2 selera kitorang masuk kedai ni..hahaha...Ok la..Bau die bukan main menarik hidung aku ni...Tapi rasa die pon so so...Jahat kan aku...Hahhaha,,,Terletak pada selera masing2. mungkin sebab aku kurang suka makan sup kot...hihi

U all bole cube taw kat Satay-satay ni..Banyak review yang aku jumpe kata satay nye sedap.. Time ni memang aku xmakan satay sebab memang cari nasi kot...Dah kebuloq...hahaha



Satay Satay Restaurant @ 1 Utama (One Utama) Shopping Centre

S143, 2nd Floor, 
1-Utama Shopping Center (Old Wing) ,
 Bandar Utama, 
47800 Petaling Jaya.

Thursday, December 19, 2013

THE HOTTEST GIVEAWAY BY MAMA DARWIISH



Jom Jom Jom U all!!

Klik pada gambar untuk join...berbaloi-baloi...Mana taw terlekat satu kan ...hanya follow je syarat die..sangat mudah..





Tuesday, December 17, 2013

Hari bergossip

Haaa...Amik kau hari bergosip yakni adalah hari untuk membuat dosa..hahaha..
Tidak la gitu U all...Ini adalah hari untuk kami bercerita bercerita dan terus bercerita...Gossip2 tu selingan je tu..hahaha..Ada jugak kan...Memang tak boleh lari la..

Wanita-Berkumpul-bercerita-Gossip

Mengikut janji kami jumpe di 1Utama pukul 2 sebab pagi tu aku aku pergi buka booth Shaklee kat Shah Alam...Pukul 1 gerak dari Shah Alam terus shoot ke rumah Wina..Aku kalo keluar memang selesa jumpa Wina dulu sebab rumah aku kan jauh..Lagi2 Wina tengah single sekarang sebab abang sayang nye keluar mencari rezeki..hihi...Sampai rumah Wina memang kelam kabut la sebab aku tengok minah ni dah siap...Terus aku g gosok baju dan mandi semua..Hihi...

Kol3 jugak la sampai 1Utama..Punya la susah cari parking...Semua corok da tutup sebab parking full..Last sekali kitorang parking bawah sekali..Jadi lah dari tak ada....Aku ni dah sakit kaki menahan clutch(betoi ke eja cmni) dengan brek..

Disebabkan As sampai lambat sedikit sebab die lambat keluar dari rumah ..Aku dengan Wina terus memenatkan kaki memasing dengan mentawaf mall..Hahaha...Lama dah tak buat macam tu...Lagi pon kitorang tak pernah habis tawaf 1Utama ni...

Time nak krismas memang adalah jualan or pertunjukan ala-ala obersi...Nak bagi kite merasa juga susana kat sana kan.. Tapi aku ngn Wina tak menyelit la kat bawah tu... Just tengok dari atas je ambil gambar...tengok gelagat orang..



Pastu jalan nye jalan aku baru tahu dalam 1Utama ada taman ikan..hahaha..Sedei kan aku...Memang aku ngn wina brtapa kat situ kejap sebab terpegun kan tengok ikan-ikan kat situ..Besar -besar okey...
Tak terlepas jugak la kitorang bergambar okey..tu dah macam aktiviti wajib kami...Hahaha







Dah agak penat kami berjalan-jalan...akhirnya sampai jugak si As ni..Adoi..Dengan perut lapar tak ingat..Kami tunggu jugak la Si kecik ni sampai nak makan sama-sama...

Eh..Lupa nak mention Dla..Dia last minit tak dapat join...Sebab family dia datang dari terengganu..Takkan nak tinggal family tok kami pulak kan..Apa2 pon..family first...

Sambung balik...As sampai je terus decide nak makan kat mana sebab Wina da terhidu2 bau sup kat ssatu tempat ni..hahaha..Tu kite cerita next entry ye..Bila???
Ntah..hahahaha












Monday, December 16, 2013

Kereta Mandi Hadas???

Tajuk di atas ni bukan untuk dari aku okey U all.. Tapi Baby Myvi aku ni haa...

Ayoo...

Ni bukan mandi biasa sebab Myvi aku ni selalu da mandi biasa...tapi ni mandi hadas besar..Hahhaaha

Gile r Kereta pon ade mandi hadas besar k..


My baby Myvi dapat main snow da..Tuan ko ni je tak pernah lagi..hahahaha


Ni part yang paling penting ye U all untuk Baby Myvi aku ni...Vacumm tang dalam die..Actually sebenarnya aku hantar pon sebab aku nak vacumm dalam Myvi aku ni haa... dah macam klinik haiwan dah dalam kereta aku ini...Bulu kucing merata...Adoi..ni aku yang dah tak tahan sangat la ni...hahaha...


Servis kedai ni okay la walau pon dia tak paham sangat apa kita cakap...Tapi kalo kita suruh dia akan ikut je...Hahaha..Abih segala sudut aku suruh diorang vacumm...hahaha

Lepas ni kita tggu bulan bila pulak aku hantar myvi aku ni dapat main salji..hahaha

Sunday, December 15, 2013

Cuti Time!!

Ari tu aku dengan family aku bercuti ke Kota kinabalu...

Asik la bertangguh entry aku ni haa...Aku dah lupe sebenar nye..hahaha..Xpe2..nanti aku korek ingatan aku ni..hahaha..


Friday, December 13, 2013

Pagari Tingkap Anda

Macam tajuk lagu Indonesia pulak tajuk entry aku kali ini..Hihi..
Ni semua sebab anak2 bulus aku la ni..( sila rujuk entry sebelum) Keselamatan mereka perlu dititikberatkan.. Plus Tak ada aku jadi pak guard asik nak menengok je kalau diorang main panjat-panjat tingkap tu...

gagah okay aku g men'survey' harga pagar dawai ini ye.. Mula-mula aku ambil dari rumah ayah saja.... Dah ayah suruh amik je dia punya..Tapi sangat keras dan mudah berkarat. Jadi aku beli saja yang baru.. Ambil yang mahal sedikit..Tahan lama dan tidak berkarat.


Aku tak ada la beli pagar semata kan..Kat kedai tu fikir jugak nak potong macam mana..Dah la rumah aku ni memang totally zero..Tak ada barang langsung kan.. Terus la capai Cutter..Menyenangkan kerja memotong dawai dan menyimpul dawai dengan kemas.. Memang tak kuat la tangan aku nak simpul dawai pengikat dia kan...


Sampai je rumah memang aku terus memulakan aktiviti..Tak boleh tunggu lagi..Nanti mesti asik bertangguh je..
Ooo Ye..Aku buat sendiri ye..sebab nye mak tak kahwin lagi nyah nak suruh laki buatkan..Hahaha..


Elok aku bentang je pagar tu nak ukur dan potong..Dah ada tukang kacau.. Tengok die yang menyibuk...Pelik la tu tengok banyak barang dalam rumah.. Kita dok memotong die yang dok berkejar.. Ayoo...Memang mencabar betul kalau buat kerja dengan budak-budak ni...

Sampai pukul 12 malam jugak la aku bekerja.. hahaha...Akhirnya siap jugak... Luka-luka la tangan lembut aku ni...Hahaha..
Orang lalu lalang kat bawah pelik je tengok aku terpanjat-panjat.. Hahaha..Ada aku kisah... 


Monday, December 9, 2013

Me N Bff

BFF kat sini adalah Best Friend Forever ye U all..Bukan Boy Friend Forever..Jangan salah di situ..hihi..



Kalau ikut kan sejarah kitorang ni tak tahu la cam mana boleh rapat..Hahaha... Tahu tahu je kitorang rapat sampai sekarang..Banyak rahsia termasuk rahsia terbesar aku diorang ni tahu...

Hubungan kami bermula dari kolej lg...Time tu kitorang sama-sama kat Kolej Polytech Mara Kuantan..
Dulu kitorang ni tak satu geng pon..Aku dengan As..Dla dengan Wina.. Tapi dah hujung-hujung diploma kot kitorang rapat.. 

Relationship kitorang lagi bertambah rapat bila kitorang sama-sama lagi dapat UiTM Shah Alam.. Dapat bilik asrama pon sebelah-sebelah..Duk rumah sewa pon sama-sama.. Walau pon pernah waktu ketika dulu our relationship putus atas sebab kes yang bagi aku..aku tak nak ingat...Tapi Alhamdulillah..Our relationship pulih semula... Dan terus rapat hingga sekarang...

Sekarang ni masing-masing bizi..Huhu..Ye lah..Masing-masing dah ade kerja masing-masing.. Tambah lagi As dan Wina dah mendirikan rumah tangga...Jadi bertambah la bizi memasing nye..

Tapi kami tetap berhubung dan still keluar sama-sama..Walau pon kadang-kadang tak cukup geng..hahaha.. Yela..Nak tunggu cukup geng memang payah la...

As dan Wina - Sebelum As jadi bini orang

Aku, Wina dan Dla - Sebelum Wina jadi bini orang

Aku dan Dla - G kursus kahwin

Aku, Wina dan Dla - Jalan2 D curve

Aku, As dan Dla - Jalan2 Mid Valley

Aku dan Dla - Tinggal kami je yang single mingle..hahaha


Aku, Wina dan As - Jalan2 OU

Camni la kami..kadang-kadang aku keluar dengan Wina je..Kadang-kadang dengan Dla sekali...Dengan As ni susah cket sebab die duduk dengan mertua..So payah cket lagi nak keluar-keluar ni...

Memang susah kitorang nak keluar berempat sebab masing2 dah bizi sekarang...

Hope our relationship tetap kekal..

('_')




Thursday, December 5, 2013

Noty La Awak Ni!!

Lama dah tak cerita pasal ini budak... Budak ini sekarang sangat lah noty... Semalam dia boleh keluar rumah tanpa kita tahu..Macam mana die boleh keluar dari tingkap bilik tu???..Waaa..Memang buat mommy die putus nafas okay... Aku yang perasan die tiada dalam rumah terus keluar tanpa fikir time tu tengah pakai baju tidur semata nak cari Budak Elmo ni...Macam orang gila lah kita dok cari die...

Nasib baik la ini budak tahu jalan pulang.. Tahu tahu je dia dah tercongok depan pintu tunggu kita..Tahu pon awak tak boleh masuk rumah..memang terus amik peluk dan cium puas-puas...Kalau la ade orang culik awak camne...Adoi yaiii...

Ni ada satu lagi perangai scary...Pantang la sliding tingkap tu terbukak..Laju je die berlari dok panjat.. Awak tahu tak tinggi walaupun tingkat 1 je...

Kalau aku yang tengok bawah ni tak ada lah gayat pon..Tapi bila aku tengok budak ni main tinjau-tinjau kt sini..Aku yang seriau..

"Waa..Jelas nye dapat tengok kat luar"

"Mommy!! Kukuh ke tak ni"

"Eh..Ada aweq lalu la"

"Sebelah sana ok mommy..So mommy dun worry k"


" Aaaa...El nak jatuh ni"

"Ok Mommy..Cepat ambil gambar El..El nak tunjuk kat kawan-kawan mommy ni"

Sunday, December 1, 2013

Product Promotion - December 2013


Shaklee OMEGA GUARD






Ini lah promotion Shaklee untuk bulan December ni...

Beli 6 dapat free 1 botol

atau pun U all boleh beli 1 botol dari aku..

Retail Price : RM136.00
Member Price : RM109.00




Hubungi / SMS / Wassap / PM
Jaslina
017-2490438

Wednesday, November 13, 2013

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Kalau dah terlebih rajin sampai ber entry-entry aku buat kan..Hahaha...

Sebelum ini aku dah terangkan pasal Lecithin Shaklee ini.. Kali ini aku nak story pasal Omega.. U all yang nak kurus tu sila noted ye disini bahawasa nya omega lagi power dari Lecithin..Kalau U all gabungkan Lecithin dan Omega ini...Comfirm sure memang "Cantik Menarik Kau Memang Debom Kebabom Meletop Weeeeiii"...Hahahaha



Apa itu Omega Guard?

Omega Guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul peringkat yang sangat ekslusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak omega-3 yang asli dan menghilangkan pencemaran termasuk logam berta, merkuri, kadminum dan sebagainya.

Minyak ikan boleh diperolehi secara semulajadi dari ikan-ikan laut seperti ikan kod, ikan kembung, ikan salmon dan sebagainya. 

Omega Guard Shaklee tidak berbau hanyir dan enak di kunyah begitu sahaja. 

"Siyes U all.. Aku makan ubat kapsul ni memang aku tak akan telan..Kalau telan minggu depan pun tak akan masuk dalam perut ini...Aku akan kunyah je. Senang. sekali minum air terus semua masuk dalam perut"

Omega Guard mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA. ALA dan banyak lagi. DHA dan EPA merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA juga dipercyai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf mata yang perlu diperolehi melalui permakanan.

Shaklee Omega Guard merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan Omega Guard menyediakan 1000mg asid lemak Omega 3 termasuk DHA dan EPA.

" Aku ni dok la cakap pasal DHA dan EPA ni..U all faham ke apa DHA dan EPA ni?..Hahaha..Syok sendiri da aku ni..."


Apa fungsi DHA dan EPA ni???

Fungsi EPA
  • Mencegah Kanser
  • Mencegah pembekuan darah
  • Mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
  • Baik untuk pesakit jantung
  • Menghindar tekanan perasaan
  • Mencegah penyakit darah tinggi
Fungsi DHA
  • Mencegah asma
  • Meningkatkan daya seksual
  • Mencegak sakit Kulit
  • Mengelakkan kanser payu dara
  • Mengelak kanser prostat
  • Menghindar daripada migrain, rasa kebas pada anggota badan
  • Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan

Kebaikan Omega Guard Shaklee????

Melindungi Jantung

- Membekalkan asid lemak omega 3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh ber gred farmaseutikal.

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

- Satu pnyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan muktamad menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega 3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risikopenyakit jantung koronori.
- Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega 3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular disamping membantu memelihara tekanan darah dan paras tridliderida yang normal. 
- Omega 3 dapat memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi-fungsi sendi.

Ultratulen & Bergred Farmaseutikal

- Omega Guard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega 3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

- Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.


Siapa yang Perlu Ambil????



Sering di landa masalah kesihatan

Batuk Berkahak / Selsema berterusan
Sakit-sakit sendi dan kolestrol tinggi
Stroke


Mereka yang Mengalami Masalah Berat Badan

Omega 3 meningkatkan hormon Leptine yang mengawal selera makan dan akan terana kenyang lama


Ibu Mengandung

Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan
Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang atau pun dikenali sebagai bayi tak cukup bulan
Mengurangkan risiko gila meroyan selepaskan melahirkan bayi
Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil


Kanak-kanak

Pertumbuhan badan yang sihat dan jugak untuk kesihatan otak
Sesuai untuk anak yang mudah jatuh sakit seperti batuk, selsema dan asma
Memperkuatkan sistem imunisasi badan


Ibu Menyusu

Membekalkan khasiat untuk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak juga
Membantu penurunan berat badan ibu tanpa jejas penghasilan susu dan kualiti susu


Omega Guard Shaklee adalah ultrapure, dibuat dengan begitu sempurna, penyulingan 3 peringkat secara semulajadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plunbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hari ikan yang boleh memneri kesan toksik.

Jadi..

Jom U all kita dapatkan Omega Guard ni...Berbaloi-baloi okey.





Hubungi / PM / SMS / Wassap
Jaslina 
ID 927734
017-2490438

Lecithin Bukan Untuk Kurus Sahaja!!

Lecithin merupakan antara hot stuff produk SHAKLEE. Ramai yang mengambil Lecithin untuk mengawal berat badan. Semua orang ingat fungsi Lecithin hanya untuk pecahkan lemak iaitu supplement yang boleh buat kita kurus gitu...

U all... Jangan salah faham okey.....

Jom kita ketahui lebih lanjut tentang Lecithin ini...


Lecithin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan 'melekat pada lemak'...Dalam kata ringkasnya menyebabkan lemak terapung dalam darah dan seterusnya mencegak lemak dari melekat pada dinding membran...

U all...

Lecithin ni tidak boleh dihasilkan oleh badan akan tetapi ia sangat diperlukan oleh badan kita....Macam yang aku cakap tadi..Jangan salah faham ye..Lecithin bukan saja untuk kurus..Jom kita ketahui khasiat yang selebihnya tentang Lecithin Shaklee ni..

1.  Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab itu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mngesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.

2. Kenapa orang yang nak kurus suka Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak)...Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

3.  Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran kedalam sel-sel badan.. Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, food additives. pesticides etc.. Semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat. Jadi dengan cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yang bijak.

4.   Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.

5.  Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis,fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.

6.   Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Disamping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.

7.   Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam tranmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (short term memory). Lecithin di percayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.

8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

9.  Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi-sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang(sistem penghadaman)

10. Lecithin adalah zat untuk kecantikan...Ianyanya perlu dalam menghasilkan rambut yang sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah aczema.

11.  Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab itu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.

12.  Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan untuk membuat BILE. BILE ini fungsinya mencairkan lemak. Penggemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.

Jadi U all..sesiapa yang ambil Lecithin ini, dia juga dapat khasiat yang lain selain nak kurus. Berbaloi kan...hihi




Hubungi / PM / SMS / Wassap
Jaslina (ID 927734)
017-2490438

Friday, November 1, 2013

Bizi la Sangat...

Adoi...aku bz sgt la minggu ni...adoi...ni budget nye pasal la ni...

Pak menteri ni bole pulak xnk bg finance bill...kojo den sume jd tangguh tambah kelam kabut...
100,000 buku kena keluar ni pak menteriii... Memang menjawab aku minggu ni...telefon manjang bunyi jo...dah la aku sorang yang handle...huhu...

Tambah lg dah hujung tahun kan..finance mintak macam-macam pulak..acc analysis la..apa la.... Email la aku macam-macam... Hahaha

Akan tetapi..walau keje xsiap..cuti tetap cuti....planning jangan di batalkan.... Bukan salah aku kerja tak siap..hahaha

Saturday, October 26, 2013

Inginkan Zuriat???

Makcik x : Berdua je Ahmad?? Bila nak bertiga ni?? Lama dah kamu ni berkahwin..
Ahmad : Belum rezeki makcik.


Stress kan U all kalau kita berada di situasi macam di atas. Aku yang belum berkahwin ni kadang-kadang dengar masalah kengkawan pon..Tetap merasa tekanan nya..Ya lah...Dah belum rezeki..Nak buat macam mana kan..Aku selalu cakap dengan kawan-kawan aku...Kalau ada yang tanya..Cakap je...

" Allah belum nak bagi tanggungjawab lagi"

Tapi walau macammana pun, kita tetap kena usaha kan. Mana kita tahu siapa yang bermasalah kan..semuanya kita kena usaha. Rajin-rajin lah buat checkup dengan doktor pakar dan tidak malu menyuarakan masalah dan kehendak kita sendiri.

Di sini aku kongsi kan sedikit maklumat untuk mereka yang sukar untuk mendapatkan zuriat ini. Hanya untuk membantu...

Ketidak suburan itu adalah sekurang-kurangnya setelah setahun mencuba untuk haml dan yang sering mengalami keguguran.

Untuk hamil:-

  1. Wanita itu perlu mengeluarkan telur daripada salah satu ovarinya (ovulasi).
  2. Telur tersebut mesti melalui saluran fallopian menuju ke uterus (rahim).
  3. Sperma lelaki pula perlu bergabung dengan telur dalam perjalanan menuju ke rahim.
  4. Telur yang telah disenyawakan itu perlu melekat dalam rahim.
Masalah yang mengganggu dalam salah satu langkah yang dinyatakan di atas adalah di anggap penyebab ketidak suburan.

Kira-kira 1/3 kes ketidak suburan berkaitan dengan wanita dan 1/3 daripada lelaki dan selebihnya adalah campuran faktor-faktor yang dikenalpasti.

Antara penyebab Ketidaksuburan:-
  1. Masalah ovulasi merupakan penyebab ketidak suburan wanita kerana tiada telur yang akan disenyawakan.
  2. Tanda-tanda wanita yang tidak berovulasi secara normal termasuklah haid tidak tetap atau tidak datang haid.
  3. Saluran falopio terhalang dengan penyakit radang pelvik dan endometriosis.
  4. Masalah dengan rahim seperti fibroid atau cyst.
  5. Selain dari itu, umur,stress, pemakanan seharian yang tidak elok, latihan olahraga, terlebih berat badan atau terlalu kurang berat badan, merokok, alkohol, penyakit kelamin dan masalah kesihatan yang di sebabkan hormon.
Tips-tips dan info untuk U all yang nak hamil:-
  1. Jangan minum ais dan juga makan ubi kayu ketika datang haid keranan angin boleh memudaratkan.
  2. Pengambilan pil kesuburan Clomid berterusan melebihi 6 bulan boleh mengakibatkan masalah bengkak rahim.
  3. Niat dan fokus untuk hamil, think positive, elakkan stress.
  4. Elakan makanan yang tajam seperti nenas, rebung, tapai, ubi kayu, tembikai, air kelapa dan tebu.
  5. Pengambilan supplement/vitamin kesuburan dapat membantu anda yang ingin cepat hamil.



ID 927734
Hubungi / SMS / Wassap / PM
Jaslina
017-2490438


Syukur Atas Rezeki Mu

Alhamdulillah aku still boleh lagi update blog aku yang buruk ini..Huk Huk Huk

Aku bersyukur sangat U all..Dalam ada yang nak mencaras aku..Masih ada rezeki untuk aku...Jika semalam nya dugaan untuk aku...Hari ini aku dapat ganjaran nya..hihi...

Minggu ini aku tak balik kampung..Kenapa??Haaa..Sebabnya aku nak beryoga esok pagi ni..hahaha  Konon nya nak kurus,,,hahaha...

Disebabkan minggu ini aku macam orang bujang..Makan pon makanan bujang..Sedeiii.....huhhu...

Cucur Bawang & Sardin

Teh Tarik

Syukur aku still lagi ada makanan yang nak dimakan...Aku ni pemalas kalau dah duk sorang-sorang ni...Kalau masak memang membazir la U all..Mulut nye satu je nak makan...Bukan pandai bajet pon masak...Nafsu tinggi...Kang masak..Semuanya rasa tak cukup..Pastu membuang..Jangan buat camtu ye..Tak elok..hihi

Thursday, October 24, 2013

Kau dah Kenapa!!!

Aku sangat marah la dengan seorang opis mate aku ni.. 

 Hey!!! Gaji kau dah banyak kot...Siap kene Income Tax lagi..Itu pon kau nak caras aku... 

 Adoi..Tolong lah...

Aku buat kerja aku..Kau buat kerja kau...Aku tahu kau nak increment tinggi...Tapi jangan lah sampai nak jatuh kan orang lain...Apa benefit yang kau dapat... Lain lah kalau level kau sama dengan level aku kot...Adoi.. Ni lah kalau kawan sama-sama mengumpat...

 Ok2...Coolll... 

 Minta maaf la U all..Aku memang upset dengan seorang manusia ni... 

 Jom layan Elmo dengan Toty..hihi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...