Tuesday, December 18, 2012

How To Play SUDOKU?

Sudoku adalah permainan berdasarkar logik.

Aku memang addicted dengan sudoku ni. Dulu time tak de samsaung canggih aku ni. Main beli buku je. Dah abih satu buku, beli lagi satu buku. Sekarang sejak aku download dalam samsung aku. Memang bende ni je la aku tatap sampai habis bateri fon aku ni. Sampai ade orang mengamuk la. Nak telepon tapi beteri yillekkk.. Hahaha



Ada banyak jenis sudoku dalam android tu. Tapi Sudoku Plus je yang menarik hati aku. Memang addicted giler. Asal aku lepa tak de ape nak buat. Memang ni la aku tatap. Time naik LRT. Time tunggu trafic lite hijau. Time nak tido.

Ada jugak orang tak taw nak main sudoku ni. aku pon belajar sendiri. Baca je cara permainan die da faham. Tapi aku tak faham bile org ckp die tak faham cara permainan dia. Aku rase cara permainan die sangat la mudah nak faham.

Haa.. Cube kira berape perkataan FAHAM kat perenggan atas?. Hahaha

Cara permainan Sudoku:

Sudoku dimainkan dalam 9x9 kotak yang dibagi dalam 3x3 kotak kecil(sel) dipanggil area(yang dibulat merah).


Sudoku dimulai dengan beberapa sel yang sudah terisi dengan angka.

Tujuan permainan sudoku adalah mengisi sel-sel yang kosong dengan angka antara 1-9.


Hijau = betul
Merah = salah
Angka 1-9 hanya muncul sekali dalam setiap colum.
Angka 1-9 hanya muncul sekali dalan setiap row.
Angka 1-9 hanya muncul sekali dalam setiap area.

Harap u all faham la sebab aku ni tak pandai jadi seorang cikgu sebab tak pandai mengajar walau pun keturunan aku ni paling ramai berkerja sebagai cikgu. Sebab tu sekang ni aku tak berkerja sebagai cikgu.

Haa..Sekarang kira pulak berapa banyk perkataan CIKGU?.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...