Saturday, November 10, 2012

Mini Pavlova

semalam CukCuk kol...cukcuk ni adik bongsu aku....

C: kaklang balik ble?(soklan yang setiap minggu)
K: mlm ni laaa.....nape?
C: sok kite g bli whipping cream k...
K: nak wat ape?
C: pavlova

hmmm...kene la aku melayan si kecik nii....pagi2 semangat ni bangun awal nk g semenyih nye pasal...mule2 aku xnak la g jauh2...cari lu kat tesco...skali xado...woii..aku penat wei nak drive...tetapi..alang2 da kluar..kugagah kan jugak pegi pekan semenyih semata cari kedai yang jual bahan2 buat kek...

jumpa whipping cream cari buah-buahan..terus balik....no jalan2...akak ko ni xlarat da....

balik umah tolong ibu masak sat..pastu terus start buat pavlova nyer...xleh tangguh2..kalo tangguh alamat nyer xado laaa...


Bahan-bahan:
4 biji telur ( putih telur sahaja )
3/4 cawan gula castor
1 senduk besar tepung jagung
1/2 sudu cuka makan
1/2 sudu esen vanilla
buah-buahan
250g whipping cream
Peringatan ye..sila pilih whipping cream yang halal sebab ade whipping cream tidak halal...

cara-cara:

sebelum kite start ape2 u all kene panas kan dulu oven ye..senang nanti..panas dengan suhu 140 darjah celcius..sila guna api bawah ok..

mule2 sila putar telur (putih telur ok) sehingga gebu...gunakan kelajuan yang maksimum..nak taw die gebu ke x? u all telangkupkan bekar u all tu..agak2 putih telur tu xajatuh...da gebu la tu...

teruskan putar putih telur dalam kelajuan yang maksimum...dalam masa yang sama masukkan gula castor sedikit demi sedikit...jgn berhenti dari memutar..

putar putar dan putar sampai kental lepas tu masukkan tepung jagung dalam adunan tu...putar lagi dalam 3-4 minit gitu...

lepas tu baru masukkan cuka dan esen vanilla...kali ni jgn putar ok...kaupkan saja adunan tu...kalau boleh kaup dalam pusingan satu arah sahaje...

seterusnya sediakan dulang pembakar dan lapik dengan kertas minyak...then tuangkan adunan didalam dulang pembakar..pastikan tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis..kalo boleh keliling die tinggi dari bahagian tengah2..

akhirnya..masuk dalam oven..pastu bakar la....aku bakar dalam 110 darjah celcius gitu dalam masa 1 jam...lepas masak jgn terus keluar kan..sejukkan sahaje dalam oven dalam keadaan pintu oven terbuka sedikit...

untuk topping nye u all..sgt senang...u all putar 1 kotak whipping cream bersamaan 250g samapi kental ok...bila da kental..u all topping kan saje cream tu atas adunan yang dibakar tadi...


ni baru akhirnye...sila hias dengan buah-buahan mengikut citarasa....

nyummy nyummyyy...da siappp


p/s : minta maaf kalo u all xpaham taw...aku ni xpandai sgt nk xplain..tapi melawan cakap pandai la...hahaha

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...