Friday, September 21, 2012

Check up Parathyroid??


hari ni aku g hantar ibu kesayangan aku g check up kat HUKM...amik cuti ari niiii..

Nape?

Sebab ibu ade Parathyroid...
camne leh ade??..
jangan tanye la u all..aku pon xpaham sgt..yang aku taw ia normal pada siapa yang menghidap sakit buah pinggang. cuma ibu bernasib baik sangat bernasib baik sebab selepas 11 tahun hidap sakit buah pinggang baru ade simptom parathyroid ni...

kalo ikut kata prof yang check ibu tu...bagi siapa penghidap sakit buah pinggang yang tidak kawal pemakanan beliau..memang xsampai 3 or 4 tahun...da ade simptom parathyroid ni....

thank google

Ape tu parathyroid??

parathyroid ni mengawal jumlah kalsium dalam darah dan dalam tulang kita...

dalam tubuh kite ni ade empat parathyroid ni...
biasanya akan terletak di belakang kelenjar thyroid kite...tapi ade jugak parathyroid yang suke main nyuruk2 dgn kite...ni hanyalah kes luar biasa...kadang2 die ade dalam paru-paru kite or permukaan dada kite la u all...

Alhamdulillah...
selepas di scan, keempat2 parathyroid ibu ade pada tengkuk nyee...xde la susah nak mencari mase operation nanti


Penerangan doktor tu penting u all
Fail peribadi ibu
setelah mendengar penerangan Prof Rohaizak...terus set appointment ntuk operation...tak tunggu da u all...tak boleh da nak tangguh bende-bende macam ni...nnti dari kecil bende tu..jadi besar pulak die

Tarikh operation: 22 Januari 2013

Tahun depan je Prof Rohaizak ni available untuk laku kan operation..sebab Prof Rohaizak ni xbuat operation ntuk parathyroid ni je u all...beliau jugak doktor ntuh breast cancer...

.ok la kan u all...set terus ari tu...masuk hospital 18 January...masuk awl sebab nnt macam2 ujian kne wat dlu b4 operate..

Sekarang kite hanya berdoa semoga semuanya berjalan dengan lancar.. 

"Semoga ibu sentiasa sihat"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...