Thursday, February 13, 2014

Bagaimana Cara Untuk Rasa Gaji Sentiasa Cukup

Al fatihah

Bila dah terima gaji, bagaimana cara nak rasa duit gaji tu sentiasa cukup je walaupun sedikit?
Pesan Ustaz Mohd Nassru Abdul Latif:

1.Bila hari terima gaji, jangan dilupa ibu dan ayah.
Perkara pertama buat, transfer untuk mereka dahulu. Banyak atau sedikit, itu tidak penting. Walau mereka berdua mungkin sudah berpendapatan, tetapi berikan kepada mereka sebagai hadiah. Percayalah, duit gaji kita akan cukup!

2.Jangan dilupa "Tabung Haji", memotong melalui potongan gaji lebih baik.
Anda tahu, bila kita sudah mendaftar haji, ia bermakna "Nawaitu" itu telah ada!

3.Sebagai seorang ayah, ingat kembali urusan anak.
Aqiqahkan mereka dahulu, sebelum anda membeli TV LED baru, sebelum menukar sport rim baru!

4.Sebagai seorang isteri yang bekerja, bantulah suami!
Tidak salah jika isteri berkata "Duit I, Duit I, Duit suami, Duit I! Tapi, redha itu lebih penting. Suami pula jangan ambik kesempatan atas kebaikan isteri!

5.Sebagai isteri yang tidak bekerja, redha dengan apa yang ada.
Jangan merungut! Tiada suami yang mahukan kekurangan dalam keluarga.

6.Lihat ahli keluarga yang terdekat, siapa yang perlu dibantu dahulu sebelum bersedekah atau nak bantu,
Orang susah, anak yatim? Rezeki kita akan sentiasa cukup jika mendahulukan orang yang dekat! Kerana sabit dlm hadis Rasul saw

7.Jangan kedekut tetapi jangan pula terlalu boros!

8.Memberi makan merupakan sedekah yang sangat mudah. Sekali sekala, apa salahnya belanja kawan-kawan dan saudara-mara...

*Marilah kita banyakkan berselawat ke atas Rasulullah SAW, nabi yg kita rindui...

..اللهم صل على محمد و على ال محمد .. ...

Jenaka Ustaz Azhar

Kadang-kadang Allah hantar seekor kucing untuk menjadi guru dan menguji kita supaya kita muhasabah.

Jika seekor kucing datang meminta makanan, tapi kita halau dia, itu tanda kita kedekut dengan rezeki yang
Allah beri pada kita. Padahal kucing tu minta sedikit sahaja dari sisa makanan kita. Kita ada duit beribu-ribu, apa ruginya beli sebungkus nasi beri pada kucing. Kadang-kadang kucing bawa lari seekor ikan kembong yang kita beli di pasar. Anggaplah itu rezeki untuk kucing tu. Tak payahlah kejar kucing tu keliling kampung! Dia bukan ambil semua, seekor saja. Lainlah kalau kucing tu bawa lari peti sejuk, boleh la kejar sebab mahal.Kita cita-cita nak syurga firdaus, tapi kita kedekut pahit. Muhasabahlah diri kita.Jika nak jadi cepat kaya, murah rezeki,panjang umur, dan terang dalam kubur nanti, selalulah kita beri makan pada binatang. Setiap makanan kita beri makan binatang itu dikira sedekah.

( Ustaz Azhar Idrus)

Rasulullah SAW bersabda :

"Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.
"(HR. Al- Bukhari)




Wednesday, February 12, 2014

BR1M 3.0 Akan Dikreditkan Terus ke Akaun Bank


Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M 3.0) akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank pemohon pada 22 Februari ini.

Perdana menteri, datuk seri Najib Tun Razak menerusi laman sosial Facebook miliknya berkata, pemohon yang tidak mempunyai akaun bank atau tidak sempat mengemaskinikan maklumat perbankan akan menerima BR1M secara berperingkat bermula 3 Februari.

Pendaftaran permohonan BR1M 3.0 bagi pemohon baharu telah di tutup pada 31 Januari lalu.

Sementara itu, penerima sebelum ini hanya perlu mengemaskini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota dan akaun bank.

Pada pembentangan Bajet 2014 Oktober lalu, perdana menteri mengumumkan isi rumah berpendapatan bulanan bawah RM3,000 layak menerima BR1M sebanyak RM650 manakala individu bujang yang berpendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan akan menerima bantuan RM300.

Kerajaan memperuntukan RM4.6 bilion bagi melaksanakan bantuan tersebut yang bakal dinikmati hampir 7.9 juta rakyat Malaysia.





Buang Angin, Cirit Birit, Loya hilang dengan Pappermint Ginger Plus Shaklee

U all mesti yang ada problem banyak angin dalam badan kan..uhhh... aku benci betol kalo ada orang yang sengaja "burpppp~~~ burppp~~" depan aku...memang sedasss aku jeling...kalau kawan-kawan aku yang buat macam tu... memang aku sound kan aje... hahaha

Aku ni haa tak taw cam mana nak buang angin melainkan terkentut...hahaha...

Mana dapat angin ni???

Gas atau angin di dalam sistem penghadaman (perut, usus kecil dan usus besar) datangnya dari 2 sumber iaitu udara yang di sedut dan bakteria yang terdapat di dalam usus besar akibat gangguan daripada sesetengah bahan makanan yang tidak dapat di hadam dengan baik dalam badan kita.

Apa boleh kita buat kalau banyak angin ni???

U all kena la ubah cara makan dan minum ye. Sebabnya ia boleh membantu mencegah atau membuang angin dalam badan. Tak payah la u all terus nak jumpe doktor nya. Cuba u all kurangkan pengambilan makanan yang ada angin ni.

Ada jugak petua yang orang-orang dulu guna nak buang angin dalam badan ni. Minun air halia. Yang kow punya. Konfem memang u all asik membuang angin. Atau pun sekarang ni dah ada pek Eno. Beli je kat 7e. Melambak. Hahaha.

Kalo nak senang lagi tok di makan tak payah nak bancuh2 bagai..


"PAPPERMINTS GINGER PLUS SHAKLEE"



Ia merupakan kombinasi 4 herba dari barat dan timur dan dihasilkan dibawah procedure standard dengan melalui penggunaan teknologi sains terkini.

Secara klinikalnya ia sangat membantu dalam menangani masalah


1) Loya
2) Gastrik
3) Mabuk laut/darat
4) Sendawa
5) Penghadamab
6) Kencing tidak lawas 
7) Melegakan period
8) Cirit birit
9) Menyamankan perut


Vitamin ini mengandungi 4 bahan utama ye u all.


1. Daun pudina
- Melegakan otot perut, mempunyai kesan penenang.
- Bantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, bantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit.
- Melegakan kesan sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul dari rawatan kemoterapi.
- Meransangkan pengeluaran peluh.



2. Halia
- Melegakan ketidakselesaan perut dan usus, sakit haid, loya dan mual ketika mengandung dan semasa pantang.



3. Pokok adas
- Melegakan sakit perut & flu, bantu masalah alergi pada saluran usus.



4. Cekur manis
- Melegakan masalah pencernaan & kesakitan haid, batuk dan kahak.


Cara-cara makan la pulak kn :-

Bantu penghadaman : 3biji selepas makan

Cuci perut dan usus : Larutkan 3 biji Pappermint Ginger dan 1o biji Alfafa Shaklee di dalam air panas suam utk di minum.

Rawat sakit/masalah gastrik, nausea, batuk : 3-5 biji dilarutkan dalam air panas menjadi teh herba.

Kelegaan tekak, batuk & sendawa : Hisap 2 biji.

U allll.... tiada perisa tambahan ye dalam vitamin ni...bukan itu saja.. pewarna dan bahan pengawet pun tiada ok...





Hubungi / SMS / Wassap / PM
Jaslina
017-2490438




MINI GIVEAWAY! HAPPY BIRTHDAY TENGKUBUTANG


Waaaa!!!!

Birthday aku sama bulan la dengan birthday Tengkubutang... Teruja aku U all...Akan tetapi yang lebih men-terujakan aku ni adalah Rantai Tangan Avon...

Waaaa!!!!!! Teruja Teruja..

Tapi kalau tak dapat tu bukan rezeki aku lah U all..Hihi...Tetap ada hadiah yang lain walaupon tak se cun Rantai Tangan Avon ni...


To Tengkubutang: 

Aku dan anak-anak aku, Elmo & Toty  (anak sendiri belum ada lg) wish Happy Birthday to U.. Semoga tahun ini akan mendapat keberkatan, keredhaan dan kehidupan yang suka, gembira, ceria dan yang bagus-bagus lah dari-Nya.. (Ni kalo Osman Baku tengok ayat aku ni kena baling buku ni..hahaha

Muahhhh!!! Love U so Much (nak dapat rantai punya pasal..hahaha)


Wordless Wednesday #5

Tengok ini budak hilang kata-kata...




Kalau nak tidur tu..memang tidur saje die buat.. Tak kisah lah macam mana pon keadaan dia...



Saturday, February 8, 2014

Bertambah lagi Tahun

U all baca tajuk entry je mesti dah tahu kan apa yang aku nak story kan dekat sini..Hahaha... 

Ala U all..Setahun sekali kot... Bukan tiap-tiap bulan aku tulis... hahaha

So

Happy Birthday to me...


Wish sendiri..Happy sendiri..hahaha

Tahun ini, aku tak buat apa-apa perubahan macam tahun lepas. Pada siapa yang follow aku dri dulu.. Tahu lah perubahan apa yang aku buat kan...Tidak pon U all main klik-klik je...Hihihi

Alhamdulillah...aku tak berubah pada cara lama...akan tetapiii...Huhu...
Kadang-kadang hilang jugak lah...Huhu...

Tahun ini aku sambut dengan my only one My Bie... Alhamdulillah... 
Ini tahun ketujuh aku sambut birthday aku dengan dia... Hopefully niat kami untuk bersatu...Diberkati olehNya...Amin




Friday, February 7, 2014

Product Promotion - Febuary 2014


VITA-LEA IRON FORMULA



Ini lah promotion Shaklee untuk bulan Februari ni...

Beli 6 kotak dapat free 1 kotak

Pakat la kongsi ramai2 7 kotak..Dapat la harga kurang-kurang gitu.

Ni untuk bulan Februari 2014 sahaja ye U all...

Atau pun U all boleh dapat kan dari aku..

Retail Price : RM 88.75
Member Price : RM 71.00





Hubungi / SMS / Wassap / PM
Jaslina
017-2490438




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...